Home Duurzaamheid Film kijken over duurzaamheid en daarna met elkaar in debat

Film kijken over duurzaamheid en daarna met elkaar in debat

0
Film kijken over duurzaamheid en daarna met elkaar in debat

BUSSUM / MUIDEN – Zowel landelijk als lokaal spelen er vele initiatieven die de wereld groener en mooier moeten maken. Om daar kennis mee te maken organiseren Filmhuis Bussum en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren op woensdag 10 april een film- en debatavond rondom de documentaire ‘Green Tales Of The City’.

De documentaire geeft een optimistisch inkijkje in de duurzaamheidsbeweging. De film wordt afgesloten met een debat. Klimaatcoach Jan Portengen zit bij Klimaatgesprekken Muiden en probeert door zelf te handelen zijn eigen klimaatafdruk kleiner te maken.

Veilige plek
“We komen zes keer bij elkaar in een klein gezelschap en dat doen we gewoon bij iemand thuis. We creëren een veilige plek waarin je vanuit een open hart en geest kun spreken. Het terugbrengen van de CO2-uitstoot is de leidende draad. Het gaat om bewustwording van jouw eigen impact op het klimaat.”

Uitstoot verminderen
De huiskamersessies gaan over zaken zoals wonen, reizen, voedsel en consumptie. “We bespreken rond de thema’s waar je tegenaan loopt en hoe je je uitstoot kunt verminderen.” Portengen geeft een aantal voorbeelden van hoe je zelf iets zou kunnen doen: “Het is beter voor het milieu om geen aardbeien in de winter te eten, want die moeten per vliegtuig worden vervoerd. Een andere keus die ik zelf maak is om niet meer het vliegtuig te pakken en één auto vinden wij ook genoeg.”

Niet altijd begrip
Portengen stuit niet altijd op begrip voor de keuzes die hij maakt om het klimaat vooruit te helpen. “Juist niet. Mensen zeggen: dat vliegtuig gaat toch wel, of je er nu wel of niet in zit. Wat maakt dat uit? Ze vinden mij niet wijs. Maar ik maak bewust die keuze. Toen ik mijn auto wegdeed en iedere dag naar het werk in Hilversum fietste was dat ook wel even afzien. Ik kwam nat geregend aan op het werk. Ben ik dan goed bezig voor het milieu? Of een armoedzaaier? Ik kan het wel betalen, maar ik heb het er niet voor over. Het is meer een kwestie van gewenning. Daarom zijn de klimaatgesprekken ook zo leuk. Je leert van elkaar en motiveert elkaar. En wat je eraan doet is aan jezelf. We willen niemand de les lezen. Door het hele land worden deze gesprekken gevoerd en zo hopen we op een sneeuwbaleffect.”