Home Duurzaamheid Duurzaam wonen in Hilversum

Duurzaam wonen in Hilversum

0
Duurzaam wonen in Hilversum

Misschien is het wel de meest actuele discussie: de klimaatverandering en wat de mens zou kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Als je streeft naar een duurzamer leven, zou je bij de kleine dingen kunnen beginnen, zoals: minder vlees eten en afval scheiden. Of je gaat duurzamer wonen. Hilversummers Lotte Stegeman (39) en Raymond Geurtsen (45) vertellen hoe zij hiermee omgaan in het dagelijks leven.

Raymond is recent naar Italië gevlogen voor een persreis. ‘Ik zou liegen als ik vertel dat ik dan twee keer nadenk om met het vliegtuig te gaan. Het was een trip naar een skigebied. Vervolgens kregen we een rondleiding over de manieren waarop ze het gebied aan het verduurzamen zijn. Daar kreeg ik wel een dubbel gevoel van, want ik was daar met het vliegtuig gekomen.’

Ook Lotte moet soms voor werk het vliegtuig pakken. Sinds januari heeft ze twee keer gevlogen, naar Nairobi en naar Dubai. ‘Ik heb dan ook last van vliegschaamte’. Net als Raymond had ook Lotte last van een dubbel gevoel. ‘In Nairobi ging ik naar een conferentie van de Verenigde Naties waarbij het onderwerp in het teken stond van het milieu. Maar ik was wel de planeet om zeep aan het helpen door erheen te vliegen.’

Zonnepanelen
Raymond probeert minimaal twee keer per week geen vlees te eten. Ook probeert hij korter te douchen, maar dat lukt niet altijd. Is zijn huis duurzaam? ‘Wij zijn aan het kijken om te verhuizen, dus op lange termijn ben ik niet veel bezig met het verduurzamen van ons huis. Ons energie label is nu volgens mij B of C, maar dit zou ik niet per se willen verbeteren, alleen als het wat oplevert op de energierekening.’

Lotte: ‘Ik probeer heel veel dingen te doen, maar ik vind zelf dat ik nog niet genoeg doe.’ Ze heeft wel zestien zonnepanelen op het dak van haar huis geïnstalleerd en de vloer laten isoleren. Zij en haar man vonden het belangrijker om hieraan geld uit te geven dan aan een verbouwing van de badkamer. ‘In plaats van te genieten van een mooie badkamer, hebben we nu zonnepanelen die we niet zien, haha.’

Verder vertelt Lotte nog dat ze het frustrerend vindt dat er vanuit de overheid weinig wordt gestimuleerd op het gebied van duurzaamheid. ‘Er was bijvoorbeeld een subsidiepotje in Hilversum, bedoeld voor als we zonnepanelen gingen aanschaffen. Maar zodra we het geregeld hadden en we de aanvraag in hadden gediend, bleek het potje leeg te zijn. Dus ik vind dat je er wel alleen voor staat als het aankomt op je huis duurzamer maken.’

Tijdens een fietstocht dwars door Amerika heeft Lotte de gevolgen van klimaatverandering met eigen ogen gezien. Ze heeft hier een kinderboek over geschreven genaamd ‘Groene voeten’.