Home Batterij Werkzaamheden N470 van start: zonnepanelen in geluidsscherm en op tunnelbakwand

Werkzaamheden N470 van start: zonnepanelen in geluidsscherm en op tunnelbakwand

0
Werkzaamheden N470 van start: zonnepanelen in geluidsscherm en op tunnelbakwand

Boskalis geeft eind april het startschot voor de werkzaamheden aan de N470. De weg wordt na afronding van de werkzaamheden meest duurzame weg van Nederland met onder meer een solar geluidsscherm.

De volledige 17 kilometer van de N470 wordt onder handen genomen. De provinciale weg die de A4 bij Delft via de A13 verbindt met de A12 bij Zoetermeer krijgt nieuw asfalt en een nieuwe inrichting die de veiligheid en doorstroming verbetert. Provincie Zuid-Holland schreef 8 duurzame maatregelen voor. Vorig jaar werd al bekend dat Boskalis de aannemer van het project N470 werd en geluidsschermen met zonnecellen zou gaan plaatsen.

Deze ‘Energy Wall’ bij Delfgauw wekt energie met geïntegreerde zonnecellen en micro-windturbines. Bijzonder is bovendien dat de opgewekte energie wordt geleverd aan het eerste gelijkstroomnetwerk langs de openbare weg. Doordat de stroom direct lokaal gebruikt kan worden, treedt er minder verlies op bij transport en omzetting van en naar wisselstroom. Overdag wordt deze energie opgeslagen in ‘De Groene Batterij’ naast de weg. De ‘Energy Wall’ levert daarmee efficiënt stroom voor de openbare verlichting en verkeerslichten langs de weg.

In combinatie met de duurzame bekleding van de tunnelbakken, wordt ook energie opgewekt. 200 meter aan zonnepanelen worden op de noordzijde van de tunnel bevestigd. De opgeleverde energie wordt geleverd aan het netwerk.