Home LED Gemeente Loon op Zand start proef met slimme led-verlichting op Oranjeplein

Gemeente Loon op Zand start proef met slimme led-verlichting op Oranjeplein

0
Gemeente Loon op Zand start proef met slimme led-verlichting op Oranjeplein

Samen met de Gebiedscommissie Loon op Zand en het Waalwijkse bedrijf Lightronics, is de gemeente Loon op Zand een 2-jarige proef met slimme led-verlichting gestart.

De led-verlichting zit in 18 lantaarnpalen op het Oranjeplein in Loon op Zand. Met deze proef wil de gemeente kijken of ze energie kan besparen en door betere verlichting de veiligheid van bewoners, bezoekers en ondernemers kan vergroten.

De slimme led-verlichting in de lantaarnpalen kan op afstand worden beheerd en uitgelezen. Zo kan online de lichtsterkte per armatuur worden aangepast. Ook kunnen het energieverbruik en eventuele storingen gemonitord worden. ‘Dit is een mooie manier van samenwerken tussen ondernemers en de gemeente’, vindt wethouder Gerard Bruijniks. ‘Ons gezamenlijke doel is om de veiligheid en daarmee het comfort op straat te vergroten. Ook hopen we met deze led-verlichting flink op energie te kunnen besparen.’

Met deze pilot neemt de gemeente deel aan het project Intelligente KoolstofArme Energie Systemen (IKARES). In dit project werkt de gemeente er samen met partners aan om het energieverbruik in de leefbare omgeving met 60 procent te verminderen. Het IKARES-project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.