Tilburg heeft het eerste zelfvoorzienende busstation van Nederland. Architectenbureau cepezed heeft het station ontworpen. Het station is volledig voorzien van led-verlichting.

Het nieuwe busstation is deel van de grootschalige revitalisatie van het Tilburgse ov-knooppunt. Het ligt aan de westkant van het treinstation, grofweg op de plaats waar ook het oude busstation lag, met op de uiterste westpunt daarbij de locatie van de voormalige woontoren Tilburion betrokken.

Bij sterk daglicht werpen de zonnepanelen op het dak een schaduwpatroon op het ETFE, waardoor de reizigers zich bewust zijn van hun aanwezigheid. De panelen leveren voldoende energie voor alle functionaliteiten van het busstation, zoals de luifelverlichting, de digitale informatieborden, de personeelsruimte en het ov-servicepunt. De commerciële ruimte heeft zijn eigen energiecircuit en -meter.

Iedere 14 meter zijn bewegingsmelders in de stalen luifelrand opgenomen, die reageren op de aanwezigheid van bussen en reizigers. Met een minimum aan energieverbruik is er zo in iedere situatie voldoende verlichting.