Home Duurzaamheid Thialf wordt groene ‘hub’ in het Noorden

Thialf wordt groene ‘hub’ in het Noorden

0
Thialf wordt groene ‘hub’ in het Noorden

Thialf wordt een centrale plek voor groene stroom in Noord-Nederland. Het ijsstadion gaat ook energie leveren voor festivals en andere evenementen.

Vattenfall (voorheen Nuon) en GreenBattery willen bij Thialf grote duurzame batterijen opladen en tevens stallen. De twee bedrijven werken al langer samen en plaatsten vrijdagmiddag een eerste ‘groene batterij’ bij de Heerenveense ijstempel. Op deze batterij – een witte zeecontainer met daarin tien accu’s uit elektrische auto’s – draait de horeca van Thialf dit weekend tijdens de WK sprint.

De groene batterij is opgeladen met de zonnepanelen op het dak van het ijsstadion. In 2016 en 2017 heeft Vattenfall zo’n 5000 panelen geplaatst. Dankzij de batterij hoeft Thialf dit weekend geen aggregaat in te zetten. Dat scheelt bij dit evenement zo’n 400 liter diesel en 1000 kilo CO2-uitstoot.

De batterij heeft een capaciteit van 420 kilowattuur. Deze hoeveelheid stroom gebruikt een groot gezin in twee maanden.

Batterijen opladen

Als er geen sportevenement in Thialf is, kan het zonnedak van het stadion andere batterijen opladen, zegt woordvoerder Anouk IJfs van Vattenfall. Deze kunnen gewoon buiten worden gestald. Het idee is om zo’n tien groene batterijen klaar te hebben staan bij Thialf, dat zo een noordelijke ‘hub’ wordt van Vattenfall en GreenBattery.

‘Zonnepanelen op dak van stadion laden ook andere batterijen op’

De batterijen kunnen worden ingezet bij festivals, congressen en andere evenementen in heel Noord-Nederland, en bijvoorbeeld ook op bouwplaatsen.

IJfs: ,,Overal waar nu nog aggregaten nodig zijn. Batterijen zijn veel duurzamer. En door ze te stallen op één plek in het Noorden besparen wij op transportkosten. Het scheelt bovendien uitstoot en is zo dus nóg duurzamer.’’

‘Veel duurzamer dan voorheen’

Thialf-directeur Marc Winters is content met de groene ontwikkelingen. ,,Na de grote renovatie van Thialf een paar jaar geleden zijn wij veel duurzamer dan voorheen. Juist daarom zijn die dieselgeneratoren mij een doorn in het oog. Dat wij daarnaast een centrale plek worden, is goed voor iedereen.’’

Thialf gaat zelf eerst één groene batterij gebruiken. ,,Mogelijk worden dit later twee of drie.’’ Mocht het stadion op termijn bij alle grote evenementen de aggregaten vervangen door batterijen, dan scheelt dit jaarlijks zo’n 8000 liter diesel en 20 ton CO2-uitstoot, weet Anouk IJfs van Vattenfall. ,,Dat zet wel zoden aan de dijk.’’